Článek

Jak vydělat na první investici

Jak vydělat na první investici

Při investování buďte zodpovědní, ale zároveň chtějte slušný výdělek. Ukážeme na příkladu, jak to funguje, a poradíme s první investicí.

Obsah

Jak na první investici: co se děje s vašimi penězi a co si pohlídat, abyste na tom vydělali

 

Možná přemýšlíte o zajištění na důchod, chcete přispět dětem na studia nebo vás prostě jen štve pohled na peníze, které leží na vašem účtu vydané napospas inflaci. Ideální čas, abyste začali s investováním. Ukážeme na příkladu, jak to funguje, a jaké jsou osvědčené rady pro první investice.

Když začínáte s investováním, nejprve se rozhodujete, do které oblasti investic se pustíte. Možností je hodně, například: 

  • stavební nebo penzijní spoření,
  • P2P (neboli peer-to-peer – půjčky od lidí jiným lidem), 
  • dluhopisy třeba v oblasti nemovitostí,
  • investiční byty či pozemky,
  • akcie
  • nebo třeba komodity jako zlato či stříbro, 

Kvůli první investici nemusíte nutně trávit desítky hodin studiem investičních trhů. Důležité je, abyste pochopili princip investice, co se s vašimi penězi děje, jaká jsou rizika a kolik na konci dostanete. 

Jednou z jednodušších a snadno pochopitelných investic jsou dluhopisy v oblasti nemovitostí. V následujícím příkladu ukážeme, jak fungují. 

Příklad investice: dluhopisy na bytový dům v Brně

Dluhopisy v oblasti nemovitostí jsou ideální v případě, že nechcete mít s investicí moc práce a kromě výdělku i rádi uvidíte svoje město hezčí. Takovými dluhopisy se zabývá ENDEKA.


Kdo je ENDEKA

  • brněnská firma,
  • vyhledává a kupuje nemovitosti v širším centru Brna, opravuje a prodává je,
  • s investory spolupracuje od roku 2012.

V roce 2018 koupila společnost ENDEKA bytový dům na ulici Horova v brněnských Žabovřeskách. „Dům byl na první pohled zchátralý ale jeho potenciál nešlo přehlédnout. Původní majitelé neměli sílů, chuť a ani prostředky na to, dům opravit a proto jsme se rozhodli udělat Brno zase o trochu hezčí,“ popisuje Ladislav

Aby mohli dům koupit a opravit, potřebovali peníze i od investorů. Ti nakoupili dluhopisy po 50 tisících Kč. „Nelze ale jednoduše říct přesný počet investorů, který se do tohoto projektu zapojil. Peníze od investorů totiž vždycky rozložíme do nákupu více nemovitostí, protože je to tak nejzodpovědnější,“ říká Ladislav. 

Cesta tohoto domu k jeho novému já byla chvilkami trnitá ale i přes nestandardní podmínky celostátního lockdownu se podařilo dům zrekonstruovat a vybudovat v něm 4 velké bytové jednotky a jednu menší s vlastní zahrádkou. U tohoto projektu se podařilo také zrealizovat studentskou soutěž o návrh fasády a celkový vizuál domu, kdy z vítězného neotřelého návrhu autora poté ENDEKA při rekonstrukci vycházela. Již v průběhu výstavby byl o tento dům zájem, o čemž svědčila i velice vydařená akce “Minská Open 2019”, kdy byl dům zpřístupněn veřejnosti a dveře se v něm opravdu netrhly. 

Celková investice přesáhla 28 milionu korun. Investoři získali výnos 5,25 %. 

Příklad výnosu z dluhopisů: Alena K. z Brna nakoupila 5 dluhopisů celkem za 250 tisíc korun. Dluhopisy jsou na 5 let a každý rok dostane 13.125 Kč. Takže za celých pět let vydělá 65.625 Kč a pak dostane zpátky svůj vklad 250 tisíc.

K investorům firmy ENDEKA patří hlavně lidé, kteří jsou z Brna nebo okolí a k místu mají vztah. „Jsou to třeba důchodci, kteří si vybrali stavební spoření a řeší co dál. Peníze nám svěřují i podnikatelé nebo lidé ve středním věku, kteří mají širší investiční portfolio, tedy víc různých investic. Chodí za námi i ti, kteří s investováním začínají a líbí se jim, že opravujeme širší centrum Brna a děláme jejich oblíbená místa hezčí, popisuje Ladislav Števanka.

5 osvědčených rad pro investování

Kromě domu na ulici Horova už investoři podpořili firmu ENDEKA třeba i při rekonstrukci bytových domů v ulici Táborská, Kořenského nebo Šámalova. „Lidé nám důvěřují hlavně proto, že splňujeme základní principy odpovědného investování,“ říká Ladislav.

  • Ověřená firma a známí lidé

Když někomu svěřujete své peníze, je dobré ho poznat. Tou správnou indicií je pro vás obchodní partner, který je ochotný se vám ukázat, rád se s vámi sejde a zodpoví všechny vaše otázky. Na jeho webu najdete reference i kontakty a snadno se s ním spojíte. Když se naopak schovává, jeho web ve vás budí pochybnosti a nikde nejsou uvedená jména, je důvěryhodnost nižší.

  • Investici máte přímo před nosem

Pro začátek investujte do hmatatelných věcí s jasným výsledkem. „Naši klienti se rádi chodí dívat na budovy, které opravujeme pomocí jejich investic. Přímo před očima jim rostou domy, na které je radost pohledět, a oni jasně vidí, do čeho jejich peníze jdou,“ popisuje Ladislav. Nejasné investice třeba na projekty v Jižní Americe raději zavrhněte nebo nechte na dobu, kdy budete v investování zběhlejší.

  • Úroky, které dávají smysl

Tím nejdůležitějším, co vás bude zajímat, je úrok z investic. Ten se standardně pohybuje kolem 5 %. Firmy se totiž snaží půjčovat si za co nejméně peněz. Pokud nabízí úrok kolem 8 % a více, zjistěte si kontext. Třeba IT firmy si mohou dovolit i tak vysoké úroky, protože mají nízký kapitál a velký zisk. U většiny firem to ale znamená, že mají problém si půjčit peníze u banky, a proto lákají investory na veliké výnosy. Všechny své výdělky pak ale dávají na výplatu investorů. Jenže to není dlouhodobě udržitelné.

  • Spolupráce s poradci

Ještě než nakoupíte první dluhopisy, seznamte se s nabídkou a možnostmi. Můžete se zeptat i investičního poradce, ale nezapomeňte, že ten často pracuje pro banku nebo s konkrétním produktem. Sice vám poradí zadarmo, ale platí ho banka z peněz za produkt, který vám prodá. Proto je nejvýhodnější, když řešíte investice s poradcem, kterému zaplatíte přímo vy. Vyjde vás to třeba i na 20 tisíc, ale investice na míru za to stojí. „Určitě doporučuji zaměřit se na reference. Tak nejlépe poznáte, který poradce je opravdu dobrý,” dodává Ladislav.

  • Rozložení investic

Je bezpečnější, když vložíte peníze do více projektů místo do jednoho. Nemůže se tak stát, že byste o svoje úspory najednou přišli. „Každou investici používáme na nákup několika nemovitostí. Je to výhoda, protože když se některý z projektů zadrhne třeba na úřadech, není to pro investory hrozba,“ vysvětluje Ladislav. Takže kromě investice do dluhopisů v několika různých nemovitostech můžete své investiční portfolio rozšířit třeba ještě o akcie či stavební spoření.

 

Podívejte se na vzorový příklad investice i s výnosy >>

Chcete rozjet investování a potřebujete se ještě na něco zeptat? Koukněte na často kladené dotazy a nechte nám dotaz v komentáři pod článkem.

Blog

Podobné články